Przejechałęm ponad 2000 km.
Zauważyłem strasznie irytującą przypadłość.
Podczas jazdy na tempomacie ACC auto zwalnia na zakrętach. Nie wiem co autor miał na myśli projektując tę funkcję ale w tym aucie ona kompletnie nie działa. Nie hamuje przed zakrętem tylko w czasie jego pokonywanie, już po skręcie kołami i to czasem bardzo głęboko, nawet już na wyjeździe z zakrętu. Nie dzieje się to na autostradach, pewnie z racji łagodniejszych zakrętów.
Na bocznych czy miejskich drogach nie da się z tym jeździć. Tempomat staje się CAŁKOWICIE BEZUŻYTECZNY!!!
Trasę 25 km, którą 20-to letnim BMW przejeżdżałem 70-ką na tempomacie teraz, po przesiadca na auto z 21-go wieku muszę trzymać nogę na gazie.
Moje pytanie do innych użytkowników Delfinów: Czy wasze też tak się zachowują? To znaczy czy automatycznie hamują na zakrętach przy włączonym tempomacie? Pytam, bo zastanawiam się czy nie jest to wada mojego egzemplarza.
Uprzedzając odpowiedzi przekopałem trochę internet i zauważyłem funkcja hamowania na zakrętach przy włączonym tempomacie występuje też samochodach innych marek ale tam, na przykład w Toyocie zwalnianie w zakrętach można wyłączyć. Podam link do wątku na forum o Toyotach:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=57230.0
W Delfinie możliwości wyłączenia hamowania w zakrętach nie znalazłem.
Jeżeli istnieje proszę o pomoc w jej znalezieniu.
Jeżeli jednak nie ma takiej możliwości i potwierdzi się to w innych egzemplarzach to proponuję jakąś wspulną petycję do BYD z prośbą o wprowadzenie takiej opcji w aktualizacjach (razem z wyświetlaniem temperatury, chociażby zamiast pochyłu drogi